Over Autodate

Wat is Autodate? Autodate is een handige en praktische vorm van gedeeld autogebruik voor zowel zakelijke als privérijders. In het kort komt Autodate erop neer dat u of uw bedrijf een abonnement neemt bij een commerciële aanbieder. Met dit abonnement kunt u 7 dagen per week, 24 uur per dag een auto rijden die op een vaste plek bij u in de buurt of uw bedrijf staat geparkeerd. Autodate auto’s zijn met name beschikbaar in de grotere gemeenten. Niet elk autoverhuurbedrijf mag zomaar het Autodate keurmerk voeren. Om als organisatie het keurmerk te mogen uitdragen moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

  • De auto moet dag en nacht beschikbaar zijn
  • De auto moet gemakkelijk en in de buurt opgehaald kunnen worden
  • Het systeem moet bijdragen aan een bewust en selectief gebruik
  • De afspraken tussen de aanbieder en gebruiker zijn voor langere duur
  • Gebruik voor kortere periode moet mogelijk zijn
  • Gebruiker moet keuze hebben uit meerdere typen auto’s
  • Technische kwaliteit van de auto moet goed zijn en daarnaast moet goede service gegarandeerd zijn

Aanbieders
Wilt u weten welk aanbieders er zijn? Ga dan naar links en bekijk via hun sites welke bij u in de buurt zit.

Wat kunnen wij voor u betekenen?
– Parkeervergunning
Deelt u uw auto met vrienden of familie dan hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat u bij elkaar in de straat woont. Om toch de auto voor uw deur te kunnen parkeren, kan het noodzakelijk zijn om meerdere parkeervergunningen aan te vragen. Helaas is dit nog lang niet in alle gemeentes mogelijk, maar de stichting werkt er hard aan om dit voor elkaar te krijgen. Mocht u meerdere vergunningen willen aanvragen, dan kan de stichting bemiddelen. Voor de aanvraag dient u een particuliere Autodate deelnemingsverklaring te hebben. Het formulier voor deze verklaring kunt u hier downloaden. Vul het formulier volledig in en stuur het op naar de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik.

– Verzekering
Het verzekeren van uw auto vraagt om een speciale verzekering omdat er meerdere hoofdbestuurders zijn. Centraal Beheer heeft voor mensen die een auto delen een verzekering waarmee de auto goed verzekerd is en bovendien de autodelers afzonderlijk schadevrije jaren kunnen opbouwen. Om voor de verzekering in aanmerking te komen, dient u geregistreerd te staan bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. De jaarlijkse kosten voor de inschrijving zijn 20 euro per deelnemer, per persoon.

Wilt u een uitgebreid informatiepakket over de verzekering, dan kunt u dat hier aanvragen (vraag in het mailtje om de verzekeringsinfo en vermeld ook uw naam, adres en telefoonnummer).

– Voorbeeldcontract
Het opstellen van een overeenkomst tussen u en uw autodeelgenoot vraagt even aandacht, maar is wel verstandig om te doen. Om het voor u gemakkelijker te maken, heeft de vereniging een voorbeeldcontract ontwikkeld. In dit contract komen alle zaken aan de orde die van belang zijn en waaraan u misschien niet direct denkt. Het voorbeeldcontract kunt u hier gratis downloaden.